Средно всеки българин е изхвърлил 93 килограма храна за последната година по

...
Средно всеки българин е изхвърлил 93 килограма храна за последната година по
Коментари Харесай

Изхвърляме храна за 520 лева на година на боклука

Средно всеки българин е изхвърлил 93 кг храна за последната година по данни на Евростат. На пазарни цени цената на питателните артикули, които биха могли да се употребяват, само че се изхвърлят, е над 520 лв. годишно.

Това сподели изпълнителният шеф на Българската хранителна банка (БХБ) Цанка Миланова. Тя показа данните в склада на БХБ във връзка Световния ден на прехраната, който се отбелязва за трета поредна година в България. 

На равнище домакинство цената на погубената храна за година е над една междинна заплата за страната, посочи Миланова. 
 

614 милиона кг годишно е храната, която се похабява в България, а тя, по думите на Миланова, би била задоволителна хората в потребност да получават храна три пъти дневно. 

Зад всеки кг ябълки, който изхвърляме на боклука, стоят 700 литра вода, добави тя, съобщи Парите ни

Според нея БХБ съумява да избави от ден на ден хранителни артикули, като данните сочат, че за първите девет месеца и тежестта, и цената на храната, която е попаднала в банката, надвишава количествата за предходната година. 

До момента от основаването си през 2012 година БХБ е избавила от разхищаване и е предоставила на обществени заведения над 2,4 млн. кг храни на стойност към 11 милиона лв.. През предходната година банката е обслужила над 169 000 кг хранителни артикули, чийто оценъчен обществен принос възлиза на 2,2 млн. лв., сподели още Миланова.

Тя посочи, че в средата на хранителната промишленост към момента се разхищават близо 350 милиона кг храна годишно, а семействата генерират над 260 милиона кг хранителен боклук. 

БХБ стартира стратегическо съдействие с комерсиалната верига " Фантастико ". Двете организации афишират началото на взаимна акция " Не е за изхвърляне " с обръщение за избавяне на храна. 

В края на ноември комерсиалната компания още веднъж ще бъде хазаин на акцията " Килограм добрина " на БХБ, като ще надгради присъединяване си с доброволци и ще удвои дарените от клиентите храни, сподели изпълнителният шеф на " Фантастико груп " Светослав Гаврилов. 

Кампанията на БХБ " Килограм добрина " за набиране на храни с по-дълъг период на валидност ще се организира на 30 ноември и 1 декември в част от супермаркетите на " Фантастико ", а част от доброволците ще са чиновници на компанията, добави той. 
 

Цанка Миланова уточни, че все още сме надалеч от осъществяването на задачата до 2030 година гладът по света да бъда отстранен, с която се ангажира Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО). 

Според данните на ФАО към момента 733 милиона души през тази година страдат от недохранване в обстановка на спорове, които текат по света, а в това време над 85 милиона тона храна се трансформира в боклук всеки ден в Европейски Съюз, означи тя. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР